Składniki :
- 80 dag -> 1kg mąki poznańskiej
- 20 dag margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu prawdziwego (najlepiej gryczanego) lub pół na pół prawdziwego i sztucznego
- pół szklanki mocnego, wystudzonego naparu z kawy mielonej, z fusami
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao holenderskiego (ciemne)
- 1 podwójny cukier waniliowy
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- około 1/2 butelki ciemnego (ew. jasnego) piwa
- bakalie : rodzynki, figi, orzechy, żurawina, śliwki suszone, migdały, skórka pomarańczowa , daktyle
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
W dużym, niskim rondlu roztopić margarynę z miodem, cukrem, kakao i przyprawami korzennymi oraz z cukrem waniliowym.
Po przestudzeniu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą, 4 żółtka, przestudzoną kawę i piwo .
Bakalie pokroić ( z migdałów zdjąć skórkę po sparzeniu )
i wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli ( dobrze białka schłodzić w lodówce), a następnie delikatnie wmieszać do ciasta. Pod koniec wrzucić bakalie i również wymieszać
Ciasto wlewać do 2 dużych keksówek ( lub 3 mniejszych) , do 3/4 wysokości, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 - 170 C.
Dla smaku i ozdoby można zrobić i polać pierniki gotową polewą lub samemu zrobić polewę, która jest banalnie prosta, można również posypać pierniki kokosem, ale My zawsze robimy
polewę i zdobimy ciasta dopiero kilka dni przed świętami ☻
Spróbujcie bo piernik jest naprawdę przepyszny, warto włożyć w niego trochę pracy oraz czasu. Życzę powodzenia oraz ...
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz