Translate

Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 grudnia 2013

Świąteczny Piernik - dokładny przepis ♥

Witajcie Kochane! Zapraszam Was dzisiaj na zupełnie coś innego niż dotychczas, ale chcę tutaj wprowadzić troszkę nastroju świątecznego, dlatego podzielę się dzisiaj z Wami przepisem rodzinnym, który od lat jest niezmieniony, na pyszny piernik, który oczywiście jest obowiązkowy na wigilijnym stole, zapraszam :-)



Składniki : 

- 80 dag -> 1kg mąki poznańskiej
- 20 dag margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu prawdziwego (najlepiej gryczanego) lub pół na pół prawdziwego i sztucznego
- pół szklanki mocnego, wystudzonego naparu z kawy mielonej, z fusami
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao holenderskiego (ciemne)
- 1 podwójny cukier waniliowy 
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- około 1/2 butelki ciemnego (ew. jasnego) piwa
- bakalie : rodzynki, figi, orzechy, żurawina, śliwki suszone, migdały, skórka pomarańczowa , daktyle 
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 


Sposób wykonania :

W dużym, niskim rondlu roztopić margarynę z miodem, cukrem, kakao i przyprawami korzennymi oraz z cukrem waniliowym.

  Po przestudzeniu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą, 4 żółtka, przestudzoną kawę i piwo . 



Bakalie pokroić ( z migdałów zdjąć skórkę po sparzeniu ) 


i wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej


Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli ( dobrze białka schłodzić w lodówce), a następnie delikatnie wmieszać do ciasta. Pod koniec wrzucić bakalie i również wymieszać 


Ciasto wlewać do 2 dużych keksówek ( lub 3 mniejszych) , do 3/4 wysokości, wyłożonych papierem do pieczenia.



Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 - 170 C.


 Dla smaku i ozdoby można zrobić i polać pierniki gotową polewą lub samemu zrobić polewę, która jest banalnie prosta, można również posypać pierniki kokosem, ale My zawsze robimy 
polewę i zdobimy ciasta  dopiero kilka dni przed świętami ☻



Spróbujcie bo piernik jest naprawdę przepyszny, warto włożyć w niego trochę pracy oraz czasu. Życzę powodzenia oraz ...


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz