Translate

Szukaj na tym blogu

Trochę kuchni

1.

Witajcie Kochane! Zapraszam Was dzisiaj na zupełnie coś innego niż dotychczas, ale chcę tutaj wprowadzić troszkę nastroju świątecznego, dlatego podzielę się dzisiaj z Wami przepisem rodzinnym, który od lat jest niezmieniony, na pyszny piernik, który oczywiście jest obowiązkowy na wigilijnym stole, zapraszam :-)




Składniki : 

- 80 dag -> 1kg mąki poznańskiej
- 20 dag margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu prawdziwego (najlepiej gryczanego) lub pół na pół prawdziwego i sztucznego
- pół szklanki mocnego, wystudzonego naparu z kawy mielonej, z fusami
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao holenderskiego (ciemne)
- 1 podwójny cukier waniliowy 
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- około 1/2 butelki ciemnego (ew. jasnego) piwa
- bakalie : rodzynki, figi, orzechy, żurawina, śliwki suszone, migdały, skórka pomarańczowa , daktyle 
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 


Sposób wykonania :

W dużym, niskim rondlu roztopić margarynę z miodem, cukrem, kakao i przyprawami korzennymi oraz z cukrem waniliowym.

  Po przestudzeniu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą, 4 żółtka, przestudzoną kawę i piwo . 




Bakalie pokroić ( z migdałów zdjąć skórkę po sparzeniu ) 



i wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej



Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli ( dobrze białka schłodzić w lodówce), a następnie delikatnie wmieszać do ciasta. Pod koniec wrzucić bakalie i również wymieszać 


Ciasto wlewać do 2 dużych keksówek ( lub 3 mniejszych) , do 3/4 wysokości, wyłożonych papierem do pieczenia.




Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 - 170 C.



 Dla smaku i ozdoby można zrobić i polać pierniki gotową polewą lub samemu zrobić polewę, która jest banalnie prosta, można również posypać pierniki kokosem, ale My zawsze robimy 
polewę i zdobimy ciasta  dopiero kilka dni przed świętami ☻



Spróbujcie bo piernik jest naprawdę przepyszny, warto włożyć w niego trochę pracy oraz czasu. Życzę powodzenia oraz ...


SMACZNEGO !


2.


Cześć Kochane! Przychodzę dzisiaj do Was z czymś zupełnie nie związanym kosmetycznie, jak już możecie się domyślić z tytułu, będzie to przepis i sposób przygotowania jednej z moich ulubionych domowych sałatek. Sałatka nazywa się "Wiosenna", wiem że troszkę się spóźniłam, gdyż mamy jesień, ale tak na przekór pory roku jaka teraz panuje, zróbmy przepyszną i zdrową (oczywiście jedząc z umiarem gdyż majonez jest tuczący! ;-P) sałatkę wiosenną !



SKŁADNIKI 
- 6 jajek
- 1 szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek zielony
- pieczarki (ilość według uznania)
- majonez
- kwasek cytrynowy 
- pieprz
- sól 

Oczywiście ilość składników jest ruchoma, ja dałam tyle i na końcu zobaczycie na zdjęciu ile sałatki z tego wyszło. Dodajemy ile chcemy i oczywiście możemy jeszcze dodać co innego według uznania, np. paprykę itp. Ja chcę Wam przedstawić swoją wersję Sałatki Wiosennej :-)

Sposób przygotowania :

-- > gotujemy wodę w garnku i dodajemy do niej kwasku cytrynowego 
--> kiedy woda będzie wrząca, wrzucamy do niej obrane pieczarki i gotujemy ok.10minut
--> kiedy się ugotują i ostygną, kroimy na malutkie kosteczki lub inny kształt
--> gotujemy jajka przez ok. 10-15min, aby były na twardo
--> kiedy się ugotują i wystygną, obieramy i  kroimy je tak samo jak pieczarki
--> myjemy i kroimy drobno szczypiorek
--> obieramy, płuczemy i kroimy drobno całego ogórka
--> odcinamy zieleninę od rzodkiewek, myjemy je i z obu stron odcinamy końcówki
--> kroimy drobno wszystkie rzodkiewki
--> wszystko razem wrzucamy do jakiejś miski i delikatnie mieszamy
--> doprawiamy solą i pieprzem , PRZED dodaniem majonezu, według uznania
--> dodajemy majonez ( odradzam dawanie całego słoika, ponieważ sałatka później puści jeszcze sok i wszystko będzie pływało. Najlepiej dodać tak połowę słoika ) 
--> wszystko dokładnie mieszamy i włala :-) 



Bardzo szybka w zrobieniu (mnie przygotowanie trwa ok. 40min), przepyszna i zdrowa sałatka dla każdego !


Mnie wyszło, z podanej ilości składników, tyle sałatki : 





Pozdrawiam, całuję i życzę UDANEGO przygotowania sałatki ! ;-D 

3.

 Błyskawiczna i pyszna  przekąska dla miłośników cukinii!


Składniki :

- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej

Potrzebne przyrządy :

- patelnia (najlepiej wok)
- drewniana łyżka
- pokrywka

Sposób przyrządzenia :

Umyj cukinie i pokrój w średniej grubości krążki, obierz cebule i pokrój tak, aby wyszły cienkie paseczki.Wlej na patelnie sporo oleju, tak aby był na całej powierzchni patelni i zagrzej ją. Wsyp na patelnie pokrojoną cukinie oraz cebulę i przykryj pokrywką. Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj aby się nie przypaliło i nie przywarło do patelni. Pod koniec posól i popieprz cukinie z cebulą, zamieszaj i wyłóż na talerz. Można jeść z pieczywem lub samo, SMACZNEGO!




4.

Witajcie ;-)  Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na dip, który jest idealny na spotkania ze znajomymi, na zbliżającego się sylwestra, czy nawet dla samej siebie jako zdrowa przekąska , zamiast np. niezdrowych chipsów . Jest bardzo tani i prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam abyście spróbowały, bo w smaku jest cudowny ♥







 Składniki : 

- jogurt grecki 400g
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka zielonego
- pomidor
- pół pęczku koperku
- sól (ilość według uznania)
- pieprz (ilość według uznania)
- słodka papryka (ilość według uznania) 


Pokroić paprykę, ogórka oraz pomidora ( po zdjęciu skórki) w drobną kosteczkę,  odsączyć z nich wodę ( włożyć między ręczniki papierowe np.) wrzucić do jakiejś miski, pokroić koperek i również dodać do miski. Całość zalać jogurtem i przyprawić solą, pieprzem oraz papryka według uznania i porządnie wymieszać.

P.S. Z podanej ilości składników wychodzi średnia pełna miska. Zdjęcia robiłam następnego dnia, jak już została nam resztka dipu, dlatego informuje żeby się nie martwić, że tak mało tego wychodzi :-) 


Najlepiej smakuje z krakersami, ja polecam takie :


Zakupione w Biedronce za 3zł z groszami, gdzie w opakowaniu jest 8 takich paczuszek z krakersami,  a są naprawdę pyszne ! 



5.


Witajcie :-) Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem, na najszybsze i najprostsze ciacho bananowe, który to przepis zaczerpnęłam od jednej z vlogerek (MissPKprojekt, którą  serdecznie pozdrawiam! ) i postanowiłam się z Wami nim podzielić, ponieważ nie każda jest fanką oglądania filmików . A moim skromnym zdaniem naprawdę warto wypróbować ten przepis, bo jest mega łatwy, a ciasto przepyszne, polecam zwłaszcza dla wielbicieli bananów (czyli mnie ) :D


Co będziemy potrzebować ?

- 4 banany (najlepiej dojrzałe, ponieważ lepiej rozgnieść )
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju roślinnego

Według uznania można dodać oczywiście np.skórkę pomarańczową, jakieś orzechy, bakalie, albo zupełnie nic, co kto lubi :-)

Co dalej ?

Banany rozgniatamy i dodajemy po kolei  składniki oraz porządnie mieszamy. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem, no i wlewamy nasze wymieszane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na godzinkę, oczywiście trzeba sprawdzać bo ciacho może nawet wcześniej się upiec :-) 

 Najlepiej posypać ciacho cukrem pudrem, ale dopiero jak wystygnie :-)


 Zapach jaki się unosił podczas pieczenia jest nie do opisania, mniaam !



Zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli uważacie, że macie dwie lewe ręce do gotowania (tak jak i ja), ponieważ naprawdę, to ciacho Wam wyjdzie! 





6.

Hej!

Dzisiaj  przygotowałam coś o tematyce kulinarnej, jako że pierwszy raz w życiu robiłam risotto (tak, pierwszy raz >.<) i wyszło mi ono naprawdę pyszne, zdecydowałam podzielić się z Wami tym, jakże wybitnym i trudnym, przepisem :P  Serdecznie zapraszam zainteresowanych, może ktoś będzie miał ochotę wykonać je, według mojego przepisu  :)





Czas przygotowania : maks. 30 min. ; Ilość porcji : 5-6 ; Stopień trudności : bardzo łatwy.


Składniki : 

- 1 pierś z kurczaka
- 10 - 15 dkg pieczarek
- 1 cebula 
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
-  2 woreczki ryżu ( ja używałam ryżu parboiled )
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- natka pietruszki (ilość według uznania)



Sposób przygotowania  :

1. Zagotować w garnku wodę z rozmieszanym bulionem drobiowym, wrzucić do środka dwa woreczki ryżu i gotować przez około 15-20minut, na niewielkim gazie, sprawdzając i dolewając wodę w razie potrzeby.

2. Pokroić w kostkę pieczarki, cebulę oraz pierś z kurczaka.

3. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, następnie wrzucić na nią posiekane wcześniej pieczarki, pierś z kurczaka oraz cebulę i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas . 



  4. Kiedy wszystko na patelni ładnie się poddusi, przyprawiamy pieprzem oraz solą (według uznania) i dodajemy ugotowany ryż.



5. Wszystko razem mieszamy i  chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem, dolewając trochę wody, żeby się nic nie przypaliło i nie przywarło .


6. Po chwili ściągamy risotto z ognia, kroimy pietruszkę  (uwaga z ilością bo pietruszka zabija smak) i dodajemy do risotto, które jest dalej na patelni, dodajemy również pół łyżki masła - wszystko razem mieszamy, no i mamy gotowe risotto !




Smacznego ☻

7.
 

Witajcie!

Dzisiaj znowu przychodzę do Was z czymś o tematyce kulinarnej, a mianowicie z przepisem na (naprawdę) przepyszną i zdrową sałatkę. Możliwe, że już ktoś taki sam przepis wymyślił i jest w internecie, natomiast na tą sałatkę wpadłam sama, w momencie mnie olśniło i postanowiłam ją wykonać :D Mam nadzieje, że kogoś zainspiruje, może ktoś wykona mój przepis i będzie mu bardzo smakowała ta sałatka, tak samo jak mnie, zapraszam ☻



Można powiedzieć, że jest to sałatka warstwowa, a wygląda tak :

        kurczak      
     kiełki i pomidorki     
       miks sałat      

 kasza kuskus




Składniki :

- kasza kuskus
- pierś z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- miks sałat (ja mam z biedronki)
- kiełki rzodkiewki
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- połowa kostki bulionowej
- pieprz/sól



Jak przyrządzamy ?

Rozrabiamy kostkę rosołową z zagotowaną wodą i zalewamy nią kaszę kuskus (nie za dużo bo kasza będzie zbyt wodnista, lepiej zalać mniej i dolewać). Następnie przyrządzamy pierś z kurczaka, myjemy ją, kroimy w kosteczki, obtaczamy w oliwie z oliwek i smażymy pod przykryciem, na patelni. Pomidorki koktajlowe kroimy, wszystko układamy warstwami,  tak jak na schemacie powyżej, przyprawiamy i włala :-)



Smacznego!