Witajcie Kochane! Zapraszam Was dzisiaj na zupełnie coś innego niż dotychczas, ale chcę tutaj wprowadzić troszkę nastroju świątecznego, dlatego podzielę się dzisiaj z Wami przepisem rodzinnym, który od lat jest niezmieniony, na pyszny piernik, który oczywiście jest obowiązkowy na wigilijnym stole, zapraszam :-)
Składniki :
- 80 dag -> 1kg mąki poznańskiej
- 20 dag margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu prawdziwego (najlepiej gryczanego) lub pół na pół prawdziwego i sztucznego
- pół szklanki mocnego, wystudzonego naparu z kawy mielonej, z fusami
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao holenderskiego (ciemne)
- 1 podwójny cukier waniliowy
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- około 1/2 butelki ciemnego (ew. jasnego) piwa
- bakalie : rodzynki, figi, orzechy, żurawina, śliwki suszone, migdały, skórka pomarańczowa , daktyle
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
W dużym, niskim rondlu roztopić margarynę z miodem, cukrem, kakao i przyprawami korzennymi oraz z cukrem waniliowym.
Po przestudzeniu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą, 4 żółtka, przestudzoną kawę i piwo .
Bakalie pokroić ( z migdałów zdjąć skórkę po sparzeniu )
i wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli ( dobrze białka schłodzić w lodówce), a następnie delikatnie wmieszać do ciasta. Pod koniec wrzucić bakalie i również wymieszać
Ciasto wlewać do 2 dużych keksówek ( lub 3 mniejszych) , do 3/4 wysokości, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 - 170 C.
Dla
smaku i ozdoby można zrobić i polać pierniki gotową polewą lub samemu
zrobić polewę, która jest banalnie prosta, można również posypać
pierniki kokosem, ale My zawsze robimy
polewę i zdobimy ciasta dopiero kilka dni przed świętami ☻
Spróbujcie bo piernik jest naprawdę przepyszny, warto włożyć w niego trochę pracy oraz czasu. Życzę powodzenia oraz ...
SMACZNEGO !
2.
Cześć Kochane! Przychodzę dzisiaj do Was z czymś zupełnie nie związanym kosmetycznie, jak już możecie się domyślić z tytułu, będzie to przepis i sposób przygotowania jednej z moich ulubionych domowych sałatek. Sałatka nazywa się "Wiosenna", wiem że troszkę się spóźniłam, gdyż mamy jesień, ale tak na przekór pory roku jaka teraz panuje, zróbmy przepyszną i zdrową (oczywiście jedząc z umiarem gdyż majonez jest tuczący! ;-P) sałatkę wiosenną !
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek zielony
- pieczarki (ilość według uznania)
- majonez
- kwasek cytrynowy
- pieprz
- sól
Oczywiście ilość składników jest ruchoma, ja dałam tyle i na końcu zobaczycie na zdjęciu ile sałatki z tego wyszło. Dodajemy ile chcemy i oczywiście możemy jeszcze dodać co innego według uznania, np. paprykę itp. Ja chcę Wam przedstawić swoją wersję Sałatki Wiosennej :-)
Sposób przygotowania :
-- > gotujemy wodę w garnku i dodajemy do niej kwasku cytrynowego
--> kiedy woda będzie wrząca, wrzucamy do niej obrane pieczarki i gotujemy ok.10minut
--> kiedy się ugotują i ostygną, kroimy na malutkie kosteczki lub inny kształt
--> gotujemy jajka przez ok. 10-15min, aby były na twardo
--> kiedy się ugotują i wystygną, obieramy i kroimy je tak samo jak pieczarki
--> myjemy i kroimy drobno szczypiorek
--> obieramy, płuczemy i kroimy drobno całego ogórka
--> odcinamy zieleninę od rzodkiewek, myjemy je i z obu stron odcinamy końcówki
--> kroimy drobno wszystkie rzodkiewki
--> wszystko razem wrzucamy do jakiejś miski i delikatnie mieszamy
--> doprawiamy solą i pieprzem , PRZED dodaniem majonezu, według uznania
--> dodajemy majonez ( odradzam dawanie całego słoika, ponieważ sałatka później puści jeszcze sok i wszystko będzie pływało. Najlepiej dodać tak połowę słoika )
--> wszystko dokładnie mieszamy i włala :-)
Bardzo szybka w zrobieniu (mnie przygotowanie trwa ok. 40min), przepyszna i zdrowa sałatka dla każdego !
Mnie wyszło, z podanej ilości składników, tyle sałatki :
Pozdrawiam, całuję i życzę UDANEGO przygotowania sałatki ! ;-D
3.
Składniki :
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej
Potrzebne przyrządy :
- patelnia (najlepiej wok)
- drewniana łyżka
- pokrywka
Sposób przyrządzenia :
Umyj cukinie i pokrój w średniej grubości krążki, obierz cebule i pokrój tak, aby wyszły cienkie paseczki.Wlej na patelnie sporo oleju, tak aby był na całej powierzchni patelni i zagrzej ją. Wsyp na patelnie pokrojoną cukinie oraz cebulę i przykryj pokrywką. Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj aby się nie przypaliło i nie przywarło do patelni. Pod koniec posól i popieprz cukinie z cebulą, zamieszaj i wyłóż na talerz. Można jeść z pieczywem lub samo, SMACZNEGO!
4.
Witajcie ;-) Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na dip, który jest idealny na spotkania ze znajomymi, na zbliżającego się sylwestra, czy nawet dla samej siebie jako zdrowa przekąska , zamiast np. niezdrowych chipsów . Jest bardzo tani i prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam abyście spróbowały, bo w smaku jest cudowny ♥
Składniki :
- jogurt grecki 400g
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka zielonego
- pomidor
- pół pęczku koperku
- sól (ilość według uznania)
- pieprz (ilość według uznania)
- słodka papryka (ilość według uznania)
Pokroić paprykę, ogórka oraz pomidora ( po zdjęciu skórki) w drobną kosteczkę, odsączyć z nich wodę ( włożyć między ręczniki papierowe np.) wrzucić do jakiejś miski, pokroić koperek i również dodać do miski. Całość zalać jogurtem i przyprawić solą, pieprzem oraz papryka według uznania i porządnie wymieszać.
P.S. Z podanej ilości składników wychodzi średnia pełna miska. Zdjęcia robiłam następnego dnia, jak już została nam resztka dipu, dlatego informuje żeby się nie martwić, że tak mało tego wychodzi :-)
Najlepiej smakuje z krakersami, ja polecam takie :
Zakupione w Biedronce za 3zł z groszami, gdzie w opakowaniu jest 8 takich paczuszek z krakersami, a są naprawdę pyszne !
5.
Banany rozgniatamy i dodajemy po kolei składniki oraz porządnie mieszamy. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem, no i wlewamy nasze wymieszane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na godzinkę, oczywiście trzeba sprawdzać bo ciacho może nawet wcześniej się upiec :-)
Cześć Kochane! Przychodzę dzisiaj do Was z czymś zupełnie nie związanym kosmetycznie, jak już możecie się domyślić z tytułu, będzie to przepis i sposób przygotowania jednej z moich ulubionych domowych sałatek. Sałatka nazywa się "Wiosenna", wiem że troszkę się spóźniłam, gdyż mamy jesień, ale tak na przekór pory roku jaka teraz panuje, zróbmy przepyszną i zdrową (oczywiście jedząc z umiarem gdyż majonez jest tuczący! ;-P) sałatkę wiosenną !
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek zielony
- pieczarki (ilość według uznania)
- majonez
- kwasek cytrynowy
- pieprz
- sól
Oczywiście ilość składników jest ruchoma, ja dałam tyle i na końcu zobaczycie na zdjęciu ile sałatki z tego wyszło. Dodajemy ile chcemy i oczywiście możemy jeszcze dodać co innego według uznania, np. paprykę itp. Ja chcę Wam przedstawić swoją wersję Sałatki Wiosennej :-)
Sposób przygotowania :
-- > gotujemy wodę w garnku i dodajemy do niej kwasku cytrynowego
--> kiedy woda będzie wrząca, wrzucamy do niej obrane pieczarki i gotujemy ok.10minut
--> kiedy się ugotują i ostygną, kroimy na malutkie kosteczki lub inny kształt
--> gotujemy jajka przez ok. 10-15min, aby były na twardo
--> kiedy się ugotują i wystygną, obieramy i kroimy je tak samo jak pieczarki
--> myjemy i kroimy drobno szczypiorek
--> obieramy, płuczemy i kroimy drobno całego ogórka
--> odcinamy zieleninę od rzodkiewek, myjemy je i z obu stron odcinamy końcówki
--> kroimy drobno wszystkie rzodkiewki
--> wszystko razem wrzucamy do jakiejś miski i delikatnie mieszamy
--> doprawiamy solą i pieprzem , PRZED dodaniem majonezu, według uznania
--> dodajemy majonez ( odradzam dawanie całego słoika, ponieważ sałatka później puści jeszcze sok i wszystko będzie pływało. Najlepiej dodać tak połowę słoika )
--> wszystko dokładnie mieszamy i włala :-)
Bardzo szybka w zrobieniu (mnie przygotowanie trwa ok. 40min), przepyszna i zdrowa sałatka dla każdego !
Pozdrawiam, całuję i życzę UDANEGO przygotowania sałatki ! ;-D
3.
Błyskawiczna i pyszna przekąska dla miłośników cukinii!
Składniki :
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej
Potrzebne przyrządy :
- patelnia (najlepiej wok)
- drewniana łyżka
- pokrywka
Sposób przyrządzenia :
Umyj cukinie i pokrój w średniej grubości krążki, obierz cebule i pokrój tak, aby wyszły cienkie paseczki.Wlej na patelnie sporo oleju, tak aby był na całej powierzchni patelni i zagrzej ją. Wsyp na patelnie pokrojoną cukinie oraz cebulę i przykryj pokrywką. Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj aby się nie przypaliło i nie przywarło do patelni. Pod koniec posól i popieprz cukinie z cebulą, zamieszaj i wyłóż na talerz. Można jeść z pieczywem lub samo, SMACZNEGO!
4.
Witajcie ;-) Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na dip, który jest idealny na spotkania ze znajomymi, na zbliżającego się sylwestra, czy nawet dla samej siebie jako zdrowa przekąska , zamiast np. niezdrowych chipsów . Jest bardzo tani i prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam abyście spróbowały, bo w smaku jest cudowny ♥
Składniki :
- jogurt grecki 400g
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka zielonego
- pomidor
- pół pęczku koperku
- sól (ilość według uznania)
- pieprz (ilość według uznania)
- słodka papryka (ilość według uznania)
Pokroić paprykę, ogórka oraz pomidora ( po zdjęciu skórki) w drobną kosteczkę, odsączyć z nich wodę ( włożyć między ręczniki papierowe np.) wrzucić do jakiejś miski, pokroić koperek i również dodać do miski. Całość zalać jogurtem i przyprawić solą, pieprzem oraz papryka według uznania i porządnie wymieszać.
P.S. Z podanej ilości składników wychodzi średnia pełna miska. Zdjęcia robiłam następnego dnia, jak już została nam resztka dipu, dlatego informuje żeby się nie martwić, że tak mało tego wychodzi :-)
Najlepiej smakuje z krakersami, ja polecam takie :
Zakupione w Biedronce za 3zł z groszami, gdzie w opakowaniu jest 8 takich paczuszek z krakersami, a są naprawdę pyszne !
5.
Witajcie
:-) Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem, na najszybsze i najprostsze
ciacho bananowe, który to przepis zaczerpnęłam od jednej z vlogerek
(MissPKprojekt, którą serdecznie pozdrawiam! ) i postanowiłam się z
Wami nim podzielić, ponieważ nie każda jest fanką oglądania filmików . A
moim skromnym zdaniem naprawdę warto wypróbować ten przepis, bo jest
mega łatwy, a ciasto przepyszne, polecam zwłaszcza dla wielbicieli
bananów (czyli mnie ) :D
Co będziemy potrzebować ?
- 4 banany (najlepiej dojrzałe, ponieważ lepiej rozgnieść )
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju roślinnego
Według uznania można dodać oczywiście np.skórkę pomarańczową, jakieś orzechy, bakalie, albo zupełnie nic, co kto lubi :-)
Co dalej ?
Banany rozgniatamy i dodajemy po kolei składniki oraz porządnie mieszamy. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem, no i wlewamy nasze wymieszane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na godzinkę, oczywiście trzeba sprawdzać bo ciacho może nawet wcześniej się upiec :-)
Najlepiej posypać ciacho cukrem pudrem, ale dopiero jak wystygnie :-)
Zapach jaki się unosił podczas pieczenia jest nie do opisania, mniaam !
Zachęcam
do wypróbowania, nawet jeśli uważacie, że macie dwie lewe ręce do
gotowania (tak jak i ja), ponieważ naprawdę, to ciacho Wam wyjdzie!
6.
- 1 pierś z kurczaka
- 10 - 15 dkg pieczarek
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
- 2 woreczki ryżu ( ja używałam ryżu parboiled )
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- natka pietruszki (ilość według uznania)
1. Zagotować w garnku wodę z rozmieszanym bulionem drobiowym, wrzucić do środka dwa woreczki ryżu i gotować przez około 15-20minut, na niewielkim gazie, sprawdzając i dolewając wodę w razie potrzeby.
2. Pokroić w kostkę pieczarki, cebulę oraz pierś z kurczaka.
3. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, następnie wrzucić na nią posiekane wcześniej pieczarki, pierś z kurczaka oraz cebulę i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas .
4. Kiedy wszystko na patelni ładnie się poddusi, przyprawiamy pieprzem oraz solą (według uznania) i dodajemy ugotowany ryż.
5. Wszystko razem mieszamy i chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem, dolewając trochę wody, żeby się nic nie przypaliło i nie przywarło .
6. Po chwili ściągamy risotto z ognia, kroimy pietruszkę (uwaga z ilością bo pietruszka zabija smak) i dodajemy do risotto, które jest dalej na patelni, dodajemy również pół łyżki masła - wszystko razem mieszamy, no i mamy gotowe risotto !
Hej!
Dzisiaj przygotowałam coś o tematyce kulinarnej, jako że pierwszy raz w życiu robiłam risotto (tak, pierwszy raz >.<) i wyszło mi ono naprawdę pyszne, zdecydowałam podzielić się z Wami tym, jakże wybitnym i trudnym, przepisem :P Serdecznie zapraszam zainteresowanych, może ktoś
będzie miał ochotę wykonać je, według mojego przepisu :)
Czas przygotowania : maks. 30 min. ; Ilość porcji : 5-6 ; Stopień trudności : bardzo łatwy.
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 10 - 15 dkg pieczarek
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
- 2 woreczki ryżu ( ja używałam ryżu parboiled )
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- natka pietruszki (ilość według uznania)
Sposób przygotowania :
1. Zagotować w garnku wodę z rozmieszanym bulionem drobiowym, wrzucić do środka dwa woreczki ryżu i gotować przez około 15-20minut, na niewielkim gazie, sprawdzając i dolewając wodę w razie potrzeby.
2. Pokroić w kostkę pieczarki, cebulę oraz pierś z kurczaka.
3. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, następnie wrzucić na nią posiekane wcześniej pieczarki, pierś z kurczaka oraz cebulę i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas .
4. Kiedy wszystko na patelni ładnie się poddusi, przyprawiamy pieprzem oraz solą (według uznania) i dodajemy ugotowany ryż.
5. Wszystko razem mieszamy i chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem, dolewając trochę wody, żeby się nic nie przypaliło i nie przywarło .
6. Po chwili ściągamy risotto z ognia, kroimy pietruszkę (uwaga z ilością bo pietruszka zabija smak) i dodajemy do risotto, które jest dalej na patelni, dodajemy również pół łyżki masła - wszystko razem mieszamy, no i mamy gotowe risotto !
Smacznego ☻
7.
Witajcie!
Dzisiaj
znowu przychodzę do Was z czymś o tematyce kulinarnej, a mianowicie z
przepisem na (naprawdę) przepyszną i zdrową sałatkę. Możliwe, że już
ktoś taki sam przepis wymyślił i jest w internecie, natomiast na tą
sałatkę wpadłam sama, w momencie mnie olśniło i postanowiłam ją wykonać
:D Mam nadzieje, że kogoś zainspiruje, może ktoś wykona mój przepis i
będzie mu bardzo smakowała ta sałatka, tak samo jak mnie, zapraszam ☻
Można powiedzieć, że jest to sałatka warstwowa, a wygląda tak :
kurczak
kiełki i pomidorki
miks sałat
miks sałat
kasza kuskus
Składniki :
- kasza kuskus
- pierś z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- miks sałat (ja mam z biedronki)
- kiełki rzodkiewki
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- połowa kostki bulionowej
- pieprz/sól
Jak przyrządzamy ?
Rozrabiamy
kostkę rosołową z zagotowaną wodą i zalewamy nią kaszę kuskus (nie za
dużo bo kasza będzie zbyt wodnista, lepiej zalać mniej i dolewać).
Następnie przyrządzamy pierś z kurczaka, myjemy ją, kroimy w kosteczki,
obtaczamy w oliwie z oliwek i smażymy pod przykryciem, na patelni.
Pomidorki koktajlowe kroimy, wszystko układamy warstwami, tak jak na
schemacie powyżej, przyprawiamy i włala :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz